Proč se vyplatí hubnout s odborníky

Share/Bookmark
26.4.2010

Díky geneticky naprogramované úspornosti látkové výměny má 1/3 naší populace zvýšené riziko vzniku nadváhy a obezity.

Organismus takto „postižených“ lidí vystačí na běžný provoz s nižší potřebou energie než je tomu u jedinců s intenzivnějším spalováním. O tom, jakou potřebu kalorií tělo vyžaduje pro zabezpečení správného chodu ovšem nerozhodují jenom vnitřní - genetické faktory.

Výraznou úlohu zde mají i činitelé vnější – způsob stravování, množství pohybu, stresu, držení diet, některé choroby, léky. Dědičnou složku sklonu k nadváze bohužel zatím řešit neumíme. Jediné co nám zbývá, je zásah do vnějších faktorů, tj. vhodné úpravy životního stylu.

Je přirozeností člověka, že vše chce mít hned. Rádi bychom viděli výsledky hubnutí co nejdříve.    V časopisech, na internetu koluje mnoho diet, které slibují, že při takovém a takovém jídelníčku se nadbytečných kilogramů rychle a pohodlně zbavíme. Trh je zaplaven řadou komerčních dietních přípravků – koktejlů, tyčinek, polévek jako náhrad stravy, tabletek s výtažky cizokrajných rostlin, redukčních čajů, spalovačů tuků. Jednou slyšíme, že pro redukci nadváhy je nutno postupovat tak, jindy zase onak…. Kdo chce vylepšit svou postavu, kdo si uvědomuje zdravotní rizika spojená s nadváhou, pustí se s nadbytečnými kilogramy do boje.

Po prvním týdnu držení přísné diety lze zaznamenat úbytek 2-4 kg. Během druhého týdne, i když je stravu dodržována stále stejně poctivě, klesne hmotnost již jen o 1-2 kg. Ve třetím redukčním týdnu (ne-li dříve) je redukující jedinec díky nevyváženému jídelníčku již značně unaven, tělo si žádá svoje.

Pokles výkonnosti, nesoustředění, bolesti hlavy, podrážděnost, zácpa… jej donutí opět se vrátit ke klasickému způsobu stravování. Za jeden, dva týdny jsou ztracená kila opět zpět. Tělo se zotaví, načerpá síly na další redukční režim. Má-li organismus za sebou již více takovýchto neúspěšných pokusů, pro jistotu se obrní – sníží klidový energetický výdej. Ten mu umožní v příští dietě lépe udržet drahocenné tukové zásoby. S každou následující dietou se situace zhoršuje a zhoršuje… viz články „Co je a co není opravdové hubnutí“, „Příklad jo-jo efektu“.

Možná jste se již i vy několikrát přesvědčili, že krátkodobé držení přesně rozepsaného monotónního jídelníčku či užívání redukčních přípravků není řešením.

Chce to podívat se pravdě do očí. Přestat zbytečně trápit tělo a začít spolupracovat při úpravě stravy a pohybu s odborníky – výživovým poradcem a osobním trenérem. Spolu realisticky zhodnotíte vaši situaci. Pomocí objektivního měření zjistíte jak jste na tom s množstvím tuku, svalů a vody v těle. Určíte si spolu reálně dosažitelné cíle.

Při sestavování, pro vás vhodného stravovacího a pohybového režimu, který zabezpečí, že při hubnutí budete ztrácet opravdu jenom tukové zásoby, že ztráta hmotnosti bude dlouhodobě udržitelná, že samotný redukční proces nebude pro tělo nebezpečným strádáním, musíme vycházet z mnoha důležitých faktorů. Nutné je rozebrat vaši dědičnost, vývoj hmotnosti v průběhu života, minulé a současné stravovací a pohybové zvyklosti, denní režim, vliv zaměstnání, rodiny, stresu, zdravotního stavu, užívaných léků. Je nutné určit příčiny vzrůstu hmotnosti. Teprve na základě těchto znalostí lze sestavit optimální plán. Ten vám umožní zdravě, kvalitně a trvale snížit nadbytečné tukové zásoby v těle. Budete mít jistotu, že jste svému tělu neublížili.

Pomůže to vzhledu postavy, psychice, snížíte riziko rozvoje metabolických a oběhových chorob, zkvalitníte a prodloužíte život.

Mgr. Vlastimil Chadim

Diskuze

Nebyly nalazeny žádné příspěvky.