Svalové dysbalance aneb Vás již za krkem nebolí!

Share/Bookmark
16.1.2010

Odbourejte problémy krční páteře a pravidělně se v prácí protahujte.

Stačí cvičit každé 3 hodiny po dobu 30 sekund.

Jak odbourat problémy krční páteře?

Svaly, které jsou uloženy před krční páteří umožňují ohnutí a úklon hlavy. Tyto svaly bývají částečně ochablé a to zejména proto, že jejich činnost rádi přebírají svaly jiné.

Zpravidla se nejvíce zapojují horní vlákna trapézového svalu. Proto je žádoucí hluboké svaly krku posilovat. Hluboké flexory šíje doporučuji posilovat jemným zakulaceným předklonem krční páteře v horizontální poloze. Krční páteř se nesmí předsunout! Tyto svaly se staticky posilují i při cvicích typu leh-sed.

U horních vláken trapézového svalu dochází k  problémům zejména při sedavém zaměstnání.

Nejčastěji při psaní na PC dochází k nenápadnému zvedání ramen, což způsobují přetížená horní vlákna trapézového svalu. Tento sval je přetěžován  až se vytvoří svalový spazmus, který se projevuje svalovými "triger pointy“,  z kterých mohou vznikat bolesti šíje a hlavy. 

Protahování horních vláken trapézového svalu 
Při protahování horních vláken trapézového svalu je nutné zaujmout polohu v sedě, sedí se zpříma, hlava je kolmá vůči podlaze, rukou na protahované straně se držíte  pod židlí, aby jste zabránili zvedání ramene.

Opačná ruka uchopí hlavu na protahované straně za spánek a ukloní hlavu na  stranu. Měli byste cítit jemný tah v horní části trapézového svalu.

Protahujte v kanceláři alespoň každé 3 hodiny po dobu 30 sekund na každou stranu.

Přestane Vás bolet hlava a budete se cítit lépe.

Mgr.Rudolf Smejkal

Diskuze

Nebyly nalazeny žádné příspěvky.