„ Jíme proto, abychom žili, nežijeme proto, abychom jedli.“

Share/Bookmark
31.12.2009

„ Jsi to, co jíš, piješ a myslíš si.“

Toto starověké přísloví by si měl opakovat každý tolikrát, až se mu jeho vnitřní pravda vryje hluboko do mysli. Součástí zdravého životního stylu i naší kondiční školy je kromě pravidelné sportovní, pohybové aktivity i zdravá, vyvážená a  pravidelná strava.

Součástí zdravého životního stylu i naší kondiční školy je kromě pravidelné sportovní, pohybové aktivity i zdravá, vyvážená a  pravidelná strava. S pravidelným pohybem jde v ruku v ruce i zdravá životospráva.

Zdraví představuje pro většinu z nás nejdůležitější životní hodnotu. Dobré zdraví zlepšuje kvalitu života a podle světové zdravotnické  organizace (WHO) je definováno nejen jako absence nemoci, ale součastně jako tělesná, duševní a psychosociální pohoda.

Mezi hlavní rizikové faktory ohrožující zdraví patří:

Nadváha

Nevhodná strava – ta se podílí na zdraví až ze 40%, především v prevenci civilizačních nemocí- kardiovaskulární onemocnění,rakovina tlustého střeva ….

Stres

Nedostatek pohybu

Kouření

Všeobecný trend dneška je návrat k přírodě. Do podvědomí lidí vstupuje poznatek, že zdravá výživa a rozumné stravovací návyky mohou zabránit některým nemocem. V dnešní době je správná výživa důležitější než kdykoliv předtím. Nejméně čtyři z deseti hlavních příčin úmrtí – úzce souvisí se způsobem našeho stravování.

Racionální strava neznamená omezovat se na jednotvárnou stravu. Naopak, znamená to, jíst mnoho rozmanitých přírodních potravin                   a doplňovat výživu nezbytnými  živinami,vitamíny a minerály.

V dnešní uspěchané době spousta lidí zanedbává svoji životosprávu, nemá čas na  kvalitní racionální a pravidelnou stravu během dne.                 Což dříve nebo později přinese spoustu nepříjemností, které se odrazí na fyzickém a psychickém zdraví.

Někteří za celý den o pořádné kvalitní jídlo ani nezavadí, popř. jen něco slupnou ve spěchu a s večerním příchodem domů se dostaví ten „opravdový hlad.“ A začne se vymetat lednička, spižírna a hledat, co bychom kde ještě sezobli. S pravidelným pitným režimem, to není o nic lepší !

Další běžnou situací, před kterou se dnes jen málokdo schová je stres, shon. A jídlo v takových případech funguje jako tzv. uklidňovač – zajídáme zkrátka stres.

Mohlo by se najít mnoho další a další příkladů, máme okolo sebe spoustu podnětů, které na nás fungují jako spouštěče chuti k jídlu (reklama, televize, slevy v obchodních centrech, rychlo-občerstvení na každém rohu……ad.). Sami vidíte, že je skutečně těžké, vše ustát               a odolat pokušení takových různých dobrůtek !!!

SPRÁVNÁ CESTA  KE  ZDRAVÍ  VEDE PŘES  ZDRAVÝ   JÍDELNÍČEK

Důležitost správné výživy není ničím novým. Již v roce 400 př. n. l. řekl Hippokrates, že jídlo má být našim lékem.

Výživa do velké míry ovlivňuje to, jak vypadáme, cítíme se a pracujeme, zda budeme nervózní, unavení pesimističtí, anebo radostní, uvolnění a aktivní. Zkrátka výživa ovlivňuje kvalitu našeho života. Jde jen o to, jaký mi zaujmeme postoj k výživě. Zatímco nevhodná strava zkracuje či komplikuje život, zdravé stravování je jedním ze základních kamenů našeho zdraví.

Ono je to přece hrozně fajn, žít si tak, jak to přijde, nepřemýšlet o tom, zda jsem jedl/a a co jsem jedl/a, kolik toho bylo a kdy. Dokud vás ovšem vaše tělíčko za takové zacházení nepokárá. A když ne nadváhou, tak třeba podváhou, špatným stavem pokožky, únavou, psychickou nepohodou nebo častými nemocemi.

Správná výživa je součástí komplexního zdravého stylu, bez kouření a nadměrného příjmu alkoholu. Stylu, který rovněž zahrnuje pravidelné cvičení, zvládání stresových situací a vyhýbání se škodlivým vlivům prostředí.

Správná výživa tělu dodává: a energii

b)stavební látky pro vytváření a obnovu tkání

c)látky nezbytné pro normální průběh fyziologických pochodů

SKLADBA  POTRAVY

Podíváme se na zoubek skladbě našich jídelníčků.

Ujasníme si, z čeho se naše strava má skládat a kolik čeho má být.

Racionální výživa – je to výživa, která odpovídá potřebám organismu,   jak po stránce kvality, tak po stránce kvantity. Předpokladem racionální výživy, při které naše tělo zůstává zdravé a zdatné, je dostatečné                      a dlouhodobé zásobení těla energií, stavebními a regulačními prvky (bílkovinami, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a stopovými  prvky).

Správná výživa zabezpečuje optimální růst, obnovu a udržení všech funkcí organismu.

Nejdůležitější složkou potravin jsou živiny.

K živinám patří:

Bílkoviny, rovněž také proteiny

Tuky, rovněž také lipidy

Sacharidy, rovněž také cukry, uhlovodany, uhlohydráty

Z nich získává lidský organismus potřebné látky a energii (pro fyzickou i duševní činnost, pro udržení tělesné teploty a zajištění všech dějů, které v organismu probíhají). Rozhodující je také zajištění jejich správného poměru.

Důležité je hledět na skladbu jídla, to považuji za důležitější než počítání kilokalorií a kilojoulu, protože ty sami o sobě vám neprozradí informace       o tucích, bílkovinách a sacharidech v jídle, aby vám některá důležitá složka potravy přirozeně v jídelníčku nechyběla. Pokud se začnete racionálně stravovat, pokryjete jenom potřeby těla a nestane se, že by se něco nespálilo a začalo ukládat. Tělo neukládá, když ví, že dostane to, co potřebuje a spaluje tuky, protože se nebojí dalšího strádání.

Nedílnou součástí zdravé výživy a tudíž i regenerace je doplňování dostatečného množství tekutin a iontů.

Správná výživa a dostatečná pohybová aktivita jsou základními stavební kameny pro zachování našeho zdraví.

Stavební kameny

Bílkoviny: Jsou po vodě druhou nejhojnější látkou v těle. Jako zeď                 se nedá postavit jen z cementu, vody a písku, jsou k tomu potřeba cihly. Totéž platí i o lidském těle, které využívá bílkovin – proteinů jako „cihel“ k jeho výstavbě. Bílkoviny, to je blaho pro naše svaly, jsou to vlastně malé stavební kameny našich buněk a následně celého těla. Nejen tkáně potřebují bílkoviny, ale i krevní plazma, která zjednodušeně řečeno nemá z čeho vyrábět protilátky, když  bílkoviny nejsou. Pro toho kdo žije aktivně, pravidelně se hýbe, bude zvýšené množství bílkovin obzvlášť důležité. Podíl bílkovin na energetickém denním příjmu má činit              15 – 20 %.

Bílkoviny pro racionální výživu

Drůbeží, králičí a hovězí maso, ryby, dary moře, vejce, mléko, mléčné výrobky, luštěniny.

Večer by měl patřit spíše bílkovinám, méně pak sacharidům a tukům.

Sacharidy: Cukry jsou zdrojem tělesné energie. Jejich podíl na denní energetickém příjmu má činit 50 - 55%. Dělí se na jednoduché cukry jako je např. glukóza (hroznový cukr) je fyziologicky nejdůležitější, a fruktóza (ovocný cukr). Dvojité cukry jako je sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr) a poté polysacharidy (složité cukry) např. celulóza a škrob.

Pozor na jednoduché cukry. Jednoduché nejsou proto, že by se po nich méně tloustlo, ale proto, že je tělo rychle zpracovává a také rychle ukládá na místa, kde se nám to vůbec nehodí. Složené sacharidy sladké nejsou. Zato se ale v těle rozkládají pěkně pozvolna a tělo má dostatek času energii z nich využít.

Sacharidy pro racionální výživu

Rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, obiloviny, vločky, kukuřičné lupínky, tmavá mouka, müsli, celozrnné sušenky…..

Sacharidy mají zelenou v první části dne, kdy je před námi ještě spousta činností a také po ukončení náročného tréninku.

Tuky: Na ty musíme být opatrní. Kvalita rozhoduje o tom, jestli tuk z talíře putuje přímo na naše stehýnka,J nebo ne. Tuky jsou vydatným zdrojem energie. Jejich největší zrádností je fakt, že jich přijímáme příliš, aniž bychom o tom věděli, ve formě tzv. skrytých tuků (v sušenkách, hranolkách, uzeninách, sýrech……. inu v mnoha jídlech). Takový hamburger to je hotové semeniště nezdravých tuků – materiálu do zásoby našich faldíků. J Navzdory špatné reputaci tuků jako příčiny obezity a zvýšené hladiny krevních tuků a cholesterolu, hraje tuk důležitou roli v tělesných funkcích. Je to např. jediná látka, která stimuluje aktivitu žlučníku, tuky umožňují vstřebávání některých vitamínů… Jejich podíl na denním energetické příjmu má činit  zhruba 25%.

Tuky pro racionální výživu

Rostlinné oleje např. olivový olej, slunečnicový olej, sojový olej….

Ořechy a semínka.

Tuk z mořských ryb

Vitamíny: Patří mezi mikronutrienty, které se nacházejí v malém množství v rostlinné a živočišné stravě. Asi dvacet vitaminů je důležitých pro lidskou výživu. Jejich funkce na sebe navazují a doplňují se, a tím přispívají k zachování zdraví. Jen několik vitaminů si naše tělo dokáže vytvořit samo, ostatní musí být tělu dodány v potravě. Jestliže přirovnáme potravu k palivu v motoru, vitaminy jsou zapalovacími svíčkami J

Vitaminy neobsahují kalorie a nedodávají nám energii, jsou však důležitou složkou enzymů, bez nichž by nemohly probíhat biologické procesy.

Minerální látky: Jsou také nezbytné pro naše zdraví. Minerály se hojně vyskytují v zemské kůře (půdě). Vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík, křemík … jsou potřebné v relativně velkých dávkách. Mají mnoho významných funkcí např. pomáhají regulovat srdeční rytmus, udržet rovnováhu vody v těle, jsou nezbytné pro správnou činnost svalů a nervů…

Stopové prvky: Jsou rovněž minerální látky, ačkoliv jsou potřebné ve velmi  malém množství, nejsou o nic méně důležité, než objemově větší minerály. Řadíme sem např. železo, zinek, mangan, chrom, jod, selen… Nedostatek může vést k závažným onemocněním.

Vitaminy a minerální látky  získáváme především z ovoce a zeleniny, ale i z ostatních potravin.

Vláknina: Je souborný název pro nestravitelné složky, přítomné v potravinách. Vláknina je součástí rostlinných buněk.Vláknina je zdravotně důležitá neboť nabobtnáním zvětšuje objem stolice a urychluje střevní peristaltiku (předchází zácpě, snižuje riziko nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku). Podporuje růst příznivé střevní mikroflóry, snižuje riziko srdečně cévních onemocnění, přispívá na odstraňování škodlivých látek v těle.

Hlavní zdroje vlákniny: celozrnná mouka, zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, různé slupky a semínka.

Pyramida zdravé výživy

Pyramida (voda → zelenina a ovoce → škrobové potraviny → maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky → koncentrované tuky a sacharidy.

Čas od času můžeme zahřešit a dopřát si nějakou tu slaďoučkou dobrůtku – zmrzlinu, zákusek…. Všichni rádi mlsáme a je úplná hloupost myslet si, že mlsat se nemá. Je potřeba mít tuhle lidskou vášeň pod kontrolou a nepřehánět to s ní.

Zdravé desatero

1)    Zdravý den začíná zdravou snídaní.

2)    Ovoce a zelenina mají zelenou.

3)    Volte cereálie, nejlépe ovesné.

4)    Netvařte se kysele na mléko.

5)    Tuku, cukru, soli užívejte pomálu. Jsou to dvě bílá zlata(cukr, sůl), která ve zvýšeném množství škodí ! Pozor na ně !

6)    Více pijte, lépe žijte.

7)    Alkohol – na zdraví jen poskromnu.

8)    Zvažte, zda vážíte optimálně.

9)    Hubněme pomalu, ale jistě.

10) Dejte se do pohybu.

Zlatá pravidla:

„ Vítězí vždy kvalita nad kvantitou.“

„ Důležité je odhodlání začít se správnou výživou a vytrvat !“

 

Mgr. Rudolf Smejkal

Diskuze

Nebyly nalazeny žádné příspěvky.