Sacharidy -zdroj energie

Share/Bookmark
11.5.2010

Sacharidy jsou velmi důležitým zdrojem energie pro lidské tělo. Některé buňky jsou na sacharidech – glukóze téměř životně závislé (mozek a nervové buňky, červené krvinky, některé buňky v ledvinách). Proto  je důležité zajistit tělu vhodný příjem sacharidů z potravy.

Sacharidy – základní informace a rozdělení

Sacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…, pod těmito všemi názvy najdeme základní živinu, jež tvoří (většinou) největší část našeho jídelníčku. Se sacharidy se potkáváme v pečivu, cereálních výrobcích, přílohách, ovoci, sladkostech, medu, cukru, limonádách…

Sacharidy můžeme rozdělit na stravitelné a nestravitelné – vlákninu.

Stravitelné sacharidy členíme na jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny tzv.mono a disacharidy.

Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)

  • glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či v podobě prášku - Glukopuru
  • fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
  • galaktóza-součást mléčného cukru

Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)

  • sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
  • maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je pivo
  • laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) obsažený v mléčných výrobcích

Druhou skupinu - složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou energie rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a ve svalech.

Specifickou skupinou sacharidů tvoří tzv. oligosacharidy, které se počtem zastoupení monosacharidových jednotek nachází někde mezi jednoduchými a složitými cukry. S oligosacharidy se nejčastěji setkáváme při konzumaci luštěnin. Zástupci oligosacharidů jsou raffinosa, stachyosa, verbaskoza. Tyto sacharidy lidské tělo špatné tráví, proto nám větší porce luštěnin často způsobuje zažívací potíže. Nadýmání spojené s luštěninami je způsobeno nejenom zastoupením hůře stravitelných oligosacharidů, ale také vyšší náloží vlákniny.

Toto členění sacharidů na „jednoduché“ a „složité“ cukry je důležité pro bližší pochopení proč „není cukr jako cukr“ v jiných článcích o sacharidech pojednáme o sacharidech z pohledu glykemického indexu a glykemické nálože.

Mgr.Chadim, výživový poradce InSPORTline Trenér

Diskuze

Nebyly nalazeny žádné příspěvky.